|
Mareşal
Level: 30 [    ]
Paylaşım: 1092 / 1092
Güç: 5 / 5
Tecrübe: 12%
|
26) BİLGİSAYAR AÇIK MI KALSIN, KAPALI MI?
Hangisi daha avantajlı? Bilgisayarı açık bırakmak mı, yoksa kullanmadığınız sürece kapalı tutmak mı? Bilgisayarı kullanırken kapatıp açmak mı daha iyi yoksa bilgisayar devamlı açık mı kalmalı?
Bu soru her zaman tartışmalara yol açmıştır. Birçok kullanıcı, bilgisayarın sık sık açılıp kapanması yüzünden devamlı bir elektrik şokuna maruz kaldığını ve bunun da bilgisayarın ömrünü kısalttığını söylüyor. İşin doğrusu, normal bir kullanımda, bilgisayarlar sizin onları kullanmak istediğiniz süreden çok daha fazla süre çalışmaya dayanabilir. Asıl sorun biriken enerji kaybıdır.
İlginç bir istatistik veri: EPA bulgularına göre Amerika'da ticarette kullanılan veya harcanan elektriğin yüzde beşini devamlı açık kalan bilgisayarlar tüketiyor. Modern bilgisayarlar, kullanılmadıklarında, otomatik olarak kendilerini kapatarak daha düşük bir enerji seviyesine inebiliyor. Böyleyken bile bilgisayarlarınızı gece kapatmak ya da uzun süreli kullanım dışı kalacak bilgisayarı kapalı tutmak harcadığınız elektrikten tasarruf sağlayacaktır. Yalnızca elektrik faturanız düşmekle kalmayacak, Windows da düzenli olarak tekrar açılıp kapandığından daha iyi çalışacaktır.
Ayrıca, satın alırken Energy Star sembolü bulunan ürünleri tercih etmelisiniz. Energy Star ABD Enerji Bakanlığı, ABD Çevre Koruma Denetleme Kurumu, üretici firmalar, yerel şirketler ve bayiler arasında yapılmış bir gönüllü işbirliği programı sembolüdür. Bu sembolü taşıyan ürünler daha az elektrik kullanıp daha az para harcatır ve çevreyi korumada yardımcı olur. Bu ürünlerin maliyeti daha yüksek değildir ve tüm büyük firmalar tarafından üretilmektedirler. Daha fazla bilgi ve bu tür ürünlerin nerelerde satıldığını öğrenmek için Hosting Web Hosting Web Hosting Webhosting Web Sahibi Domain - Internet'teki Ev Sahibiniz - Bayi Hosting - Reseller Hosting - Türkiye Web Hosting - Türk Web Hosting - Webhosting Türkiye - Web Hosting Türkiye - Webhosting Turkey - Alan Adı - Tür.
epa.gov/energystar adresine bir göz atabilirsiniz.
Bu püf noktası ZDNET Türkiye Web sitesinin ACİL SERVİS bölümünden alınmıştır. Bilgisayar konusunda daha fazla bilgi almak için ZDNET Türkiye Web sitesini http://www.zdnet.com.tr adresinden ziyaret edebilirsiniz.
27) NETBUS ASPİRİNLERİ
NetBus trojanını bir program kullanmak yerine elle temizlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu işlemden önce, NetBus'un hangi versiyonuyla karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz gerekir. Bunun için MS-DOS Komut istemi penceresinde
"netstat -a"
yazın ve sonuçları inceleyin. 12345-12346 numaralı portlar NetBus'un, 20034 numaralı port NetBus Pro'nun habercisidir.
İkisini de nasıl temizleyeceğimizi görelim:
NETBUS İÇİN
Registry'deki şu anahtarı silin:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run: "patch.exe"
Bir MS-DOS Komut istemi penceresi açın.
"c:\windows\system" dizini altında "patch.exe /remove" komutunu çalıştırın.
Windows'a geri dönün ve "c:\windows\system\patch.exe" dosyasını silin.
NETBUS PRO İÇİN
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\RunServices: "nbsvr.exe"
HKEY_CURRENT_USER\NetBus Server
PC'nizi MS-DOS kipinde başlatın.
"c:\windows" (veya "c:\windows\system") dizinindeki şu dosyaları silin:
NBSVR.EXE
NBHELP.DLL
LOG.TXT
PC'nizi yeniden başlatın. Kolay gelsin!
28) WINDOWS VE STANDBY SORUNU
Editörün notu: Okurumuz İbrahim Örten önce bize standby sorununu nasıl halledeceğini sordu, daha sonra da nasıl hallettiğini anlattı. Eğer sizin de bilgisayarınızda bu tür bir sorun oluyorsa okurumuzun deneyimlerinden faydalanabilirsiniz diye düşündük ve kendisinin mesajlarını Çözümler bölümümüzde yayımlamaya karar verdik.
Geçenlerde bilgisayarım tam oyunun ortasındayken kilitleniverdi. Eee doğal olarak diyeceksiniz ne var bunda olur böyle vakalar ama ben belki windows' a dönmeyi beceririm diye CD-ROM'u çıkardım sonra da meşhur CTRL+ALT+DELETE kombinasyonuna bastım ve çıkan ekrana EVET dedim; ama ne Windows' a dönebildim ne de oyuna.
Daha sonra aklıma dahice bir fikir geldi. Benim kasam hani şu kendi kendini kapatan kasalardan bende onun kapatma düğmesine basınca özelliği olarak Windows' a döndü ve standby' a alır gibi yapıp bilgisayarı kapadı.
Neyse bilgisayarı bir daha açtığımda ne göreyim? Karşımda bir soru ve diyordu ki "Windows standby'a geçme girişiminde bulundu vesaire, ilerde yine bulunsun mu?". Ben buna da EVET dedim ama sonra bin pişman oldum. DENETİM MASASI'na bakıyorum, GÜÇ KORUMA ayarlarında STANDBY kısmında yeller esiyor. Dur dedim bir bilgisayarı kapatayım, o da ne standby yok olmuş.
Benim sorum STANDBY nereye gitti? Bir registry Oyunu ile bunun da üstesinden gelinir mi? Yoksa ille format mı çekmek gerekiyor?
İbrahim ÖRTEN / INTERNET
Tekrar merhabalar; Ben bu sefer bir soru sormayacağım, size STANDBY sorununu kendi bilgisayarımda nasıl hallettiğimi anlatacağım. Belki ilgilenirsiniz... Öncelikle çıkan soruya HAYIR derseniz sorunla karşılaşılmıyor; fakat kazayla YES derseniz o zaman onu kontrol eden profili DİSABLE edip yeniden ENABLE edersek sihirli bir şeyler oluyor ve saniyeler içinde STANDBY geri geliyor...
Yani My Computer'e sağ tıklıyoruz. PROPERTİES + DEVİCE MANAGER + SYSTEM DEVİCES + ADVANCED POWER MANAGEMENT SUPPORT + PROPERTİES + DİSABLE İN THİS HARDWARE PROFİLE diyoruz ve OK diyoruz. RESTART NOW'a aldırmıyoruz. Sonra tekrar aynı şeyleri uygulayıp bu sefer ENABLE ediyoruz sonra yine RESTART etmiyoruz. Bir de bakmışız STANDBY orada. İnşallah bulduğum şey vatana millete hayırlı bir şeydir...
29) WINDOWS KULLANICILARINI KISITLAMAK
Antalya'da bir şirketin bilgi işlem departmanında çalışıyorum. Bu konuda sizden yardim alabileceğimi düşündüm. Windows 95/98'i kullanan personelin belirli yerlere girmesini istemiyoruz. Aynı zamanda bazı yerlerde değişiklik de yapamasınlar. Bunu hangi programla sağlayabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Aslı ANAR / ANTALYA
Bu konuda Magic Folders adlı programı önerebiliriz. Söz konusu program, bahsetmiş olduğunuz işlerin hepsi için kullanılabiliyor. Programı Free Software Downloads and Software Reviews - Download.com adresinden temin edebilirsiniz. Ayrıca ait olduğu bölümden ayni isi yapabilecek başka programları da inceleyebilir, ihtiyacınıza en iyi şekilde cevap veren programı seçebilirsiniz. PC Magic Software tarafından hazırlanmış olan bu programın yasal Web sitesine de PC-Magic Software: Hide Files and Folders adresinden erişebilirsiniz.
internet
30) BAŞLAT MENÜSÜNDE BİR KARIŞIKLIK VAR
Geçtiğimiz günlerde neden oldu bilmiyorum, BAŞLAT menüsüne sağ fare düğmesi ile tıkladığımda ekrana gelen AÇ ve ARAŞTIR komutları gri hale dönüştü. Yerinde duruyorlar ancak çalıştırılamıyorlar. Bu komutları seyrek kullanıyordum gerçi ama neden kaybolduğunu merak ettim doğrusu. Bir öneriniz var mı?
Sanırım TWEAKUI kullanıyorsunuz ve birileri TWEAKUI ayarlarınızı karıştırmış. Bu komutları tekrar aktif hale getirmek için aşağıdaki adımları takip edin:
1. BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Denetim Masası uygulamasında TWEAKUI simgesinin üzerine çift tıklayın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun MY COMPUTER bölümüne gelin.
3. Bu bölümde bütün sürücü seçeneklerinin aktif halde olduğunu kontrol edin. Sanırım bir veya birkaçının işareti silinmiş.
4. OK düğmesine basın ve TWEAKUI uygulamasını kapatın.
5. Bilgisayarı kapatıp açın.
Artık BAŞLAT menüsünde hasret kalmış olduğunuz komutlara tekrar kavuşmuş olmalısınız.
SİSTEM SAATİNİN
GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMEK
Sistem saatim saati 23:32 gibi gösteriyor, yani 24 sat formatını kullanıyor. Oysa ben kol saatimdeki gibi 11:32 PM gibisinden bir sistem saati görüntüsü elde etmek istiyorum. Bu ayarı Windows'un neresinden yapacağım?
Denetim masasından yapacaksınız. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde CONTROL yazıp ENTER tuşuna basın. REGIONAL SETTINGS simgesinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun TIME bölümüne gelin. Burada TIME STYLE ayarını H:mm:ss tt şeklinde değiştirin. APPLY düğmesine basın. Artık saat sizin de istemiş olduğunuz gibi AM ve Pm ile gösterilecektir. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
31) KLASÖRLERE ÖZEL SİMGELER KOYMAK
Windows'un simgelerini pek seviyorum ve kısayollarımın hepsini değişik simgelerle kullanıyorum. Kısayolların simgelerini değiştirmek oldukça kolay, Özellikler diyalog kutusunu kullanarak yapabiliyorum. Benim asıl öğrenmek istediğim bu işin klasör simgelerine de uygulanıp uygulanamayacağı. Böylece masaüstündeki klasörleri de değişik simgeler kullanarak özelleştirebileceğim. Eğer bunun bir yöntemi varsa ve bana gösterirseniz çok sevineceğim.
Kısayolların simgelerini değiştirmek kadar kısa olmasa da bunun bir yolu vardır. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
1. Önce masaüstünde, simgesini değiştirmek istediğiniz bir klasör oluşturun. Bunu, masaüstünde boş bir yere sağ fare düğmesine tıklayıp ekrana gelecek menüden YENİ * KLASÖR komutunu çalıştırarak yapabilirsiniz. Klasörün adını örneğin DENEME yapın.
2. Klasörün içine girin, DOSYA menüsünden YENİ * METİN BELGESİ komutunu çalıştırın. Oluşturulacak olan yeni metin belgesinin adını DESKTOP.INI yapın.
3. DESKTOP.INI dosyasının üzerine çift tıklayın. NOTEPAD açılacaktır. Belgenin içerisine aşağıdaki satırları aynen yazın
[.ShellClassInfo]
IconFile=C:\WINDOWS\SYSTEM\shell32.dll
IconIndex=41
InfoTip=bu klasör için eğer bir açıklamanız varsa buraya yazabilirsiniz
4. Dosyayı kaydedin ve NOTEPAD uygulamasından çıkın.
5. DOSYA menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. COMMAND yazıp ENTER tuşuna basın. Bir DOS penceresi açılacak. Burada, C:\WINDOWS\DESKTOP klasörüne gelin. Aşağıdaki komut satırını yazın ve ENTER tuşuna basın.
ATTRIB +S DENEME
6. DOS penceresini kapatın, bilgisayarı kapatıp açın, masaüstünde bu klasörün simgesinin şirin yeşil bir ağaca dönüştürüldüğünü göreceksiniz.
Şimdi DESKTOP.INI içerisindeki yazdığımız satırlara bakalım. Aslında en önemli satır ikinci satır. Burada, kullanacağımız simgeyi içeren DLL veya ICO dosyasının adresini ayarlamamız gerekiyor. Örneğin C:\WINDOWS klasöründe SIMGE.ICO adında bir simge dosyanız varsa ve klasörün simgesini bu simge dosyası ile değiştirmek istiyorsanız bu satırda
IconFile=C:\WINDOWS\SIMGE.ICO
Yazmanız gerekecektir. Bu durumda alttaki ICONINDEX satırına gerek yoktur. Çünkü bu satır, eğer simgeyi içinde bir çok simge bulunan bir DLL dosyasından alıyorsanız kaçıncı simgenin kullanılacağını Windows'a anlatmak için kullanılmaktadır. ATTRIB komutunu çalıştırdığınız DOS satırında DENEME yerine oluşturmuş olduğunuz klasörün adını yazmanız gerekli.
Internet üzerinde araştırma yaparak işinize yarayacak pek çok beleş simge paketi bulabilirsiniz. Bu simgeleri gönül rahatlığı ile klasörlerinizde kullanabilirsiniz.
32) WINDOWS UPDATE SEÇENEĞİNİ YOKETMEK
Windows 98 ile birlikte hayatımıza giren ve önemli yamaların ve eklentilerin Internet üzerinden Windows'a eklenmesini mümkün kılan Windows Update oldukça hoş bir özellik. Ancak bazı okurlarımızdan bu özelliği kapatmak istediklerine dair mesajlar aldık. Özellikle okullarda ve bilgisayar laboratuarlarında bu özellikle oynayan öğrencilerin sistemlere zarar verebileceklerini düşünüyorlar.
Windows Update Başlat menüsünde iki ayrı yerde karşımıza çıkıyorç birincisi hemen açılır açılmaz, ikincisi de BAŞLAT * AYARLAR menüsünde. Bu ikisini de yok etmek mümkün.
ilk önce Başlat menüsünün hemen tepesindeki Windows Update simgesini yok edelim. Bu oldukça kolay. Bütün yapacağınız BAŞLAT menüsünü açmak, WINDOWS UPDATE simgesinin üzerine gelip sağ fare düğmesine basmak ve ekrana gelecek olan menüden DELETE (SİL) komutunu çalıştırmak olacaktır.
BAŞLAT * AYARLAR menüsündeki WINDOWS UPDATE seçeneğini kaldırmak için ise ufak bir REGISTRY numarası yapmak gerekecek. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:
1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
2. REGISTRY editörü ekrana gelecektir. Sol taraftaki listeyi kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\Explorer anahtarına gelin.
3. EDIT menüsünden NEW * BINARY VALUE komutunu çalıştırın.
4. Yaratılacak olan yeni değerin adını NoWindowsUpdate yapın.
5. NoWindowsUpdate değerinin üzerine çift tıklayın ve bu değer 01 yapın.
6. REGISTRY editörünü kapatıp açın.
Bundan sonra Windows'u kapatıp açın, artık AYARLAR menüsünde WINDOWS UPDATE diye bir komutun bulunmadığını göreceksiniz. Eğer gün gelir de bu komutu tekrar görüntülemek isterseniz, 3. adımda yarattığınız NoWindowsUpdate değerini silmeniz yeterli olacaktır.
33) BAŞKA BİR GİF HAZIRLAMA PROGRAMI İSTİYORUM
Eskiden GIF dosyalarıma çift tıkladığımda dosyalar ekrana bilgisayarımda yüklü durumda bulunan ACDSEE uygulaması ile gelirdi. Ancak son zamanlarda bilgisayarıma ADOBE PHOTOSHOP yükledim ve ne olduysa ondan sonra oldu. Artık bir GIF dosyasına tıkladığımda dosyalar ADOBE PHOTOSHOP uygulaması ile açılıyor. Malum öğrenciyiz, bu yüzden bilgisayarımız süper değil. PHOTOSHOP uygulamasının açılması yıllar sürüyor. Bu sistemi eski haline getirmek, yani GIF dosyalarımı tekrar ACDSEE ile açılacak şekle dönüştürmek için nasıl bir ayar yapmam gerekir.
Bunun birkaç yöntemi var ama ben size en pratiğini söyleyeyim. GIF dosyalarını ADOBE PHOTOSHOP yerine ACDSEE ile açmak istiyorsanız klavyeden SHIFT tuşuna basın ve basılı tutun. Herhangi bir GIF dosyasının üzerine gelin ve sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan menüden OPEN WITH (BİRLİKTE AÇ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundaki listeden dosyayı açmak istediğiniz uygulamayı (yani ACDSEE uygulamasını seçin) seçili duruma getirin. Diyalog kutusunun alt tarafındaki ALWAYS USE THIS PROGRAM TO OPEN FILES OF THIS TYPE seçeneğini aktif hale getirin ve OK düğmesine basın. Bundan böyle GIF dosyalarınız eskisi gibi ACDSEE uygulaması ile açılacaklar. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
34) HANGİ SERVİS PAKETİ
Windows NT kullanıcıları Windows NT piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra arka arkaya sökün eden servis paketlerini sistemlerine yüklemekten bir hal oldular. Bu servis paketi meselesinin Windows 2000 ile birlikte halledilmesini temenni ediyoruz. Bu arada, eğer NT kullanmış iseniz biliyorsunuzdur, kullanmakta olduğunuz servis paketinin numarası, Windows NT açılırken görüntülenen mavi ekranın üst sağ tarafında yazar. Ancak bu paketin numarasını öğrenmek için ille de bilgisayarınızı boot etmek zorunda değilsiniz.
Bütün yapacağınız herhangi bir DOS penceresi açmak ve komut satırında
WINVER
yazıp ENTER tuşuna basmak olacaktır. Ekrana bir pencere açılacak ve kullanmakta olduğunuz Windows NT sürümünü, build numarasını ve servis paketi numarasını görüntüleyecektir.
35) ÖNCE WINDOWS SONRA NT
EĞER bilgisayarınızda eskiden Windows 95 veya Windows 98 varken üzerine Windows NT kurduysanız, çift- boot seçeneğini kurmuş olabilirsiniz. Yani bu durumda, Windows NT açılış sırasında bir menü görüntüler ve bu menüyü kullanarak Windows NT'yi yüklemeden eski işletim sisteminize boot edebilirsiniz. Default olarak bu menünün ekranda kalma süresi 30 saniyedir.
Bu seçenekleri değiştirmek veya bekleme zamanını artırmak veya azaltmak istiyorsanız Windows NT'yi açın, ADMINISTRATOR olarak LOGIN olun, START menüsünden RUN komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda CONTROL yazıp ENTER tuşuna basın. Açılacak olan Denetim Masası uygulamasının içerisinde SYSTEM simgesine çift tıklayın.
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun "Startup/Shutdown" bölümüne gelin. Burada boot menüsündeki seçenekleri ayarlayabilir, menünün ekranda görüntülenme süresini artırıp azaltabilirsiniz.
36) WINDOWS AÇILIŞ UYARISI
Eğer bir ofiste çalışıyor ve bilgisayarınızın açılmadan önce "ellemeyin yakarım, bak fena yaparım" bir uyarı diyalog kutusu görüntülemesini istiyorsanız minik taze bir REGISTRY numarası ile bunu başarabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı açan arkadaşlarınızın aşağıdaki örnek resimde görüldüğü gibi bir uyarı kutusu ile karşılaşmalarını istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Sol taraftaki listeyi kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Winlogon anahtarına gelin.
4. Sağ taraftaki boş bölgeye tıklayın.
5. EDIT (DÜZEN) menüsünden NEW (YENİ) * STRING VALUE (DİZE DEĞERİ) komutunu çalıştırın.
6. Yaratılacak olan yeni dize değerinin adını LegalNoticeCaption yapın. Üzerine çift tıklayın ve bilgisayar açıldığında ekrana gelecek olan diyalog kutusunun başlığında yazılmasını istediğiniz metni girin.
7. Yine EDIT (DÜZEN) menüsünden NEW (YENİ) * STRING VALUE (DİZE DEĞERİ) komutunu çalıştırın.
8. Yaratılacak olan yeni dize değerinin adını LegalNoticeText yapın. Üzerine çift tıklayın ve bilgisayar açıldığında ekrana gelecek olan diyalog kutusunun içinde yazılmasını istediğiniz metni girin.
9. REGISTRY editörünü kapatın ve açın.
Artık Windows her açılışında ekranda içeriğini ayarlamış olduğunuz uyarı diyalog kutunuzu görüntüleyecektir.
37) PROGRAMLAMA DİLLERİ NEREDEN BULUNUR?
Soru: Ben eskiden beri bilgisayar dünyası ile ilgileniyorum. Derginizin programcılık kısmına ilgi duymaya başladım. İleride de bu işi düşündüğüm için artık temel atmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Sistemim PII/400, 64MB SDRAM, 8.4GB IDE HDD, 16MB Creative ekran kartı, SB Live Value ses kartı, Gigabyte BX-2000 anakart. Size iki sorum olacak:
1.
Derginizde adı geçen Pascal, Delphi ve Visual Basic adlı programları nereden bulabilirim? Antalya'nın Manavgat ilçesinde oturuyorum ve burada bulamadım. Gerçi dergide birkaç Web sitesi vermişsiniz, ama buradan tam olarak download edemedim. Internet'im yok ama Internet'ten tam olarak download edebilirsin derseniz abonelik bile alabilirim. Ya da CD'lerinizde verebilir misiniz? Download'u kaç para tutar? Bu konuda ciddiyim ve yardımcı olursanız sevinirim. 2.
Ayrıca sistemimde ufak bir sorunum var. Fly TV-radyo kartım var. Kumandasında bir mouse düğmesi var. Basınca kumandadaki diğer düğmelerle imleci hareket ettirip istediğim yeri tıklayabiliyorum. Fakat kimi zaman bir hata oluşuyor ve mouse'u ne kumandadan ne de kendisinden kullanabiliyorum. Bu bir kart veya yazılım hatası mı, çaresi var mı?
Cevap:
1. Bahsettiğiniz programlama dilleri ticari programlar. Yani Internet'ten tam sürümlerini download edemezsiniz. Pascal ve Delphi, eski adıyla Borland, yeni adıyla Inprise şirketinin ürünleri. Ancak Pascal eski bir programlama yazılımı, artık üretilmiyor ve yerine Delphi kullanılıyor. Inprise şirketinin bu tür ürünlerini Bimeks (Bimeks - Teknolojiye Odaklanın) getiriyor. Visual Basic ise Microsoft firmasının bir ürünü. Bu ürünler bazı bilgisayar mağazalarında bulunuyor, ancak Manavgat'ta olup olmadığını bilmiyoruz. Internet'e sadece programcılık ile ilgili bilgilere ulaşmak için değil, bu tür ürün bilgilerini almak ve bilgisayar ile ilgili her türlü ihtiyacınızda yardımcı olması için (örneğin yeni donanım sürücülerinizi indirmek) abone olmanızı öneririz. Örneğin Bimeks Web sitesinin yanı sıra, Microsoft'un çok çeşitli programlama yazılımlarının online satışının yapıldığı, ürün fiyatlarının yer aldığı www.infoshop.com.tr gibi siteler de var.
Bu gibi sitelerde bahsettiğimiz programlama dillerinin fiyatlarının 500-2500$ arasında olduğunu göreceksiniz. Yani amatörlerin bu işe başlamaları için bütçeleri yetmeyebilir. Programcılık yazarlarımız bu sayıda olduğu gibi geçmiş sayılarda da DJGPP adıyla bilinen ücretsiz bir derleyiciden bahsediyorlar. Bu ayki Programcılık köşemizde belirtildiği gibi bu derleyiciyi önümüzdeki ay CD'mizde vereceğiz. Ayrıca çeşitli shareware, freeware derleyicileri de daha sonraki aylarda CD'lerimizde vermeyi planlıyoruz.
2. Sorunun nedeni hakkında sistemi görmeden kesin bir şey söylemek güç ancak, büyük olasılıkla kullanılan yazılımdan (veya sürücülerden) kaynaklanıyordur. Bazen sürücüyü veya uzaktan kumanda yazılımını baştan yükleyerek sorunu giderebilirsiniz, bazen bu bir bug veya uyumsuzluktur, üretici firma tarafından tespit edilmişse yeni sürücülerle giderilebilir. Fly aslında Lifeview markasının bazı modellerinde kullandığı isim. Tam olarak modelini belirtmemişsiniz. Gerçi firmanın Web sitesinde böyle bir sorundan bahsedilmiyor ama Lifeview ürünlerinin güncel sürücüleri www.lifeview.com.tw/li/frame5.htm adresinde yer alıyor. Bu açıdan da Internet erişiminizin olması önemli.
|